Over mij

Mijn naam is Ilse van Douwen en van jongs af aan heb ik een grote liefde voor dieren. Dat was de reden dat ik diergeneeskunde ben gaan studeren aan de Universiteit Utrecht. Ik vond het vak van dierenarts gezelschapsdieren geweldig interessant, maar na een aantal jaar in de praktijk gewerkt te hebben besloot ik een andere richting op te gaan.  Ik ben les gaan geven aan paraveterinairen in opleiding en dat doe ik nog steeds. Maar toch bleef mijn liefde voor dieren en ook het gevoel van het willen bijdragen aan hun welzijn. Paarden zijn mijn passie en het idee van kunnen "helen met mijn handen" sprak mij enorm aan. Daarom ben ik begonnen met de opleiding osteopathie voor paarden bij ICREO (International College for Research on Equine Osteopathy). In 2023 heb ik deze 3 jarige opleiding afgerond.

 

Daarna heb ik mijzelf een jaar de tijd gegeven om bij te leren en om ervaring op te doen. Ik heb in die tijd een cursus dry needling voor paarden (Karin Baas) gedaan, ben ik lid geworden van de NVDO (Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie) en heb ik nascholing gevolgd, onder andere over myofasciale ketens. En ik blijf mij op verschillende vlakken inzetten om mijn kennis en praktische vaardigheden te blijven ontwikkelen.

 

Mijn grote paardenliefde is Missy (Miss Cash Gun), een 16 jarige Quarter merrie. Wij hebben inmiddels ruim 10 jaar een sterke vriendschap en ik heb veel van haar geleerd. Ook is zij een belangrijke reden om mij verder te verdiepen in het functioneren van het paardenlichaam. Want hoewel ze een sterk karakter heeft, is haar lichaam minder sterk. Ik begrijp de band tussen paard en eigenaar maar al te goed en ook de zorgen dat blessureleed met zich mee kan brengen. Samen doen we van alles, van grondwerk tot basis dressuur en het maken van fijne buitenritten.

 

Hoewel natuurlijk alle paarden leuk zijn, merk ik dat ik een zwak heb voor de "recreatie-types". Begrijp me niet verkeerd, die term is wat mij betreft een compliment! Dat zijn de fijne alledaagse paarden en pony's die samen met hun eigenaar (sportief) plezier maken en gewoon hun best doen. Ze lopen misschien niet de hoogste punten en de meeste prijzen bij elkaar, maar ze verdienen net zo goed aandacht en zorg. Daar krijg je dan ook veel voor terug!

 


Kwaliteitsborging

Dierenosteopaat is helaas geen beschermd beroep. Dat maakt dat het voor een diereneigenaar lastig kan zijn om een goed gekwalificeerde osteopaat te vinden. Leden van de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging Dierosteopathie zijn allen in bezit van een diploma dierosteopathie in combinatie met een gedegen (para-)medische vooropleiding zoals diergeneeskunde of fysiotherapie. Enkele therapeuten zijn in bezit van een ander gelijkwaardige vooropleiding met een relevant diploma op minimaal BSc-niveau. De NVDO maakt zich sterk voor officiële erkenning van dierosteopathie.

 

Als een osteopaat ICREO- gediplomeerd is, is dat een waarborg voor een goed opgeleide osteopaat voor dieren die aan hoge opleidingseisen voldoet. Om aan deze 3-jarige opleiding deel te mogen nemen is een (para)medische HBO- of universitaire vooropleiding verplicht. In de praktijk is het zo dat voornamelijk dierenartsen, fysiotherapeuten en humaan osteopaten tot deze opleiding worden toegelaten.