Veelgestelde vragen

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een geneeswijze die ruim 100 jaar geleden ontwikkeld is door Andrew Taylor Still. Deze Amerikaanse arts combineerde zijn medische kennis met zijn eigen nieuwe inzichten. Het is een therapie die naar het lichaam als geheel kijkt en dus niet alleen naar een lokaal probleem. Een probleem dat zich op één plek vertoont kan ergens anders in het lichaam veroorzaakt worden. Een osteopaat probeert dan ook oorzakelijke verbanden te vinden, om zo vooral de oorzaak te behandelen.

Tijdens een behandeling werkt een osteopaat op drie verschillende systemen in het lichaam. Het pariëtaal, visceraal en craniosacraal systeem. Oftewel het bewegingsapparaat, de interne organen en de structuren van de schedel, hersenvocht, hersenvliezen en heiligbeen. De drie systemen kunnen niet los van elkaar gezien worden, het lichaam is immers één geheel. Alles is met elkaar verbonden en heeft dus invloed op elkaar.  

Door los te maken wat los hoort te zitten wordt de normale aansturing vanuit het zenuwstelsel meer mogelijk gemaakt, verbetert de doorbloeding en wordt het lichaam gestimuleerd om zichzelf te herstellen en zijn balans weer te vinden. Een lichaam dat vrij is van beperkingen kan optimaal presteren en zal minder blessuregevoelig zijn.

Wat is een "blokkade"?

Een blokkade is een toestand waarbij de beweging van een gewricht in één of meerdere richtingen verloren is gegaan. Het begrip “blokkade” is relatief, omdat er altijd een gedeeltelijke beweging blijft bestaan. De blokkade wordt in stand gehouden door spanning van de omringende spieren en (bind)weefsels. Vanuit de osteopathie gezien ontstaan problemen vooral als een gevolg van blokkades in de wervelkolom.

Zolang het lichaam kan compenseren zijn er geen duidelijke klachten merkbaar. Vaak is er een aanleiding voor het ontstaan van de klachten. Bijvoorbeeld een val of een andere plotselinge gebeurtenis. Dit wordt dan als oorzaak aangewezen, maar de blokkade was al een onderliggende factor. Als de compensatie niet meer toereikend is, komen de klachten. Een blokkade in de wervelkolom kan ook ontstaan vanuit een afwijkende functie van de organen. 

Als er een keten van blokkades in de wervelkolom is ontstaan, dan kan dit een neurologische ontregeling geven: dus een verandering in het functioneren van de aansturing vanuit het zenuwstelsel. Dit verstoort weer het functioneren en de doorbloeding van weefsels en organen. Weefsel heeft doorbloeding nodig om te kunnen functioneren. Zo kan een blokkade gekoppeld worden aan een minder goed kunnen functioneren van allerlei weefsels.

Doet een osteopaat het hetzelfde als een fysiotherapeut/manueel therapeut/chiropractor/masseur?

Een dierfysiotherapeut behandelt problemen met het bewegingsapparaat en kan hierbij verschillende technieken gebruiken, zoals massage, rekken, mobilisatie en oefentherapie. De focus ligt op de zachtere delen van het bewegingsapparaat, zoals spieren, pezen en banden. 

Een manueel therapeut richt zich meer op het skelet, dus de "hardere" delen van het beweginsapparaat. De manueeltherapeut past specifieke technieken toe: mobilisaties en manipulaties. Bij mobilisaties wordt door zacht trekken of duwen tegen de lichaamsdelen de beweeglijkheid vergroot. Manipulaties zijn gedoseerde ‘impulstechnieken’.

Een chiropractor houdt zich bezig met het opsporen van deze verstoringen / blokkades in het bewegingsapparaat (wervelkolom en gewrichten van de benen). De behandeling bestaat uit het corrigeren van deze blokkades door middel van een manipulatie.

Een masseur masseert de spieren van paarden. Dit helpt bij het verbeteren van de doorbloeding en het verlichten van spierpijn.

Zoals te lezen is, is er dus een overlap in de verschillende disciplines. Een osteopaat richt zich ook op het bewegingsapparaat, maar ook op de organen (visceraal) en de structuren binnen de schedel en rond het ruggenmerg (cranio-sacraal). 

Bij welke klachten zou ik een osteopaat in kunnen schakelen?

De redenen om een osteopaat voor uw paard of pony in te schakelen kunnen ver uiteenlopen. Een simpele indicatie zou kunnen zijn dat u tijdens het rijden merkt dat een oefening of beweging minder makkelijk gaat.

Hieronder leest u nog meer voorbeelden:

  • Eén moeilijke kant met rijden
  • Moeite met buigen
  • Moeite met zijgangen
  • Moeite met overgangen
  • Problemen met (aan)galopperen
  • Wegrennen voor het been
  • Moeite met het onderbrengen van de achterhand
  • Bokken/steigeren/slaan/weigeren 
  • Onregelmatig lopen/kreupelheden (acute of ernstige kreupelheden uitgezonderd)
  • Op de sprong afstormen/wegrennen na de sprong
  • Te vlakke sprong (springen zonder ruggebruik)
  • Scheef dragen van de staart
  • Rug wegdrukken
  • Vastpakken van het bit of juist de tong over het bit heen gooien
  • Niet stilstaan met opstappen
  • Problemen met opzadelen en/of singelnijd
  • Kopschuwheid
  • Extreem nerveus of juist apathisch gedrag vertonen
  • Moeite met stil staan bij de hoefsmid
  • Nijd tijdens poetsen/zadelen/aansingelen of de rug wegdrukken
  • Hengstigheidsproblemen 
  • Maag- of darmklachten
  • Vachtproblemen, doffe vacht, problemen met verharen
  • Huidproblemen, terugkerende mok, slechte wondgenezing
  • Slechte conditie (ondanks trainen)
  • Eén of meerdere dikke benen

Uitgezonderd zijn acute problemen, zoals ernstige kreupelheid, koliek, etc. Dan is het verstandig eerst een afspraak te maken met uw dierenarts.

Kan osteopathie ook preventief ingezet worden?

Ja, dat kan zeker. Een verminderde beweeglijkheid of blokkade hoeft niet meteen klachten te geven. Toch kan het paard er wel last van hebben en ook gaan compenseren. Door bijvoorbeeld 1-4x per jaar preventief te behandelen kan voorkomen worden dat uw paard in de toekomst wel klachten gaat krijgen die door deze blokkades veroorzaakt zijn. 

Wanneer is een osteopatische behandeling minder verstandig?

Het is beter de behandeling uit te stellen bij:

  • Acute koliek
  • Acute kreupelheden
  • Acute peesproblemen
  • Direct na een trauma/val/vastliggen/etc.
  • De eerste 3 maanden van de dracht
  • De laatste maand van de dracht

Het is belangrijk dat eventuele kneuzingen en andere grote verwondingen eerst hersteld zijn. Bij twijfel kunt u ook eerst overleggen met uw dierenarts. 

Het kan zijn dat ik tijdens het onderzoek dingen tegenkom waarbij het belangrijk is dat het paard eerst door een dierenarts wordt nagekeken. Het is van belang om bij aanvang van het onderzoek eventuele gebruikte medicatie en voorgaande blessures te vermelden.

Hoe ziet een osteopatische behandeling van mijn paard eruit?

Een afspraak maken kan door te bellen, appen of door te mailen. Lees alstublieft de algemene voorwaarden goed door zodat ik er vanuit kan gaan dat deze zijn geaccepteerd voor aanvang van de behandeling.

Om goed te kunnen werken moet uw paard of pony voor de behandeling droog en schoon zijn en er moet idealiter minstens 2 uur tussen lichamelijke inspanning en het consult zitten. Ik vraag u van tevoren om uw paard of pony aan de hand te laten stappen en draven om zo een algemeen beeld te krijgen van het bewegingsmechanisme.

Het is prettig als we rustig en droog kunnen staan op een vlakke bodem tijdens de behandeling. Ik vind het belangrijk om uw paard of pony met rust en ontspanning te kunnen benaderen.

De gebruikte technieken worden aangepast op de klachten, maar ook op het dier als individu en ook wat uw paard of pony toelaat. Om te beginnen wordt het hele lichaam onderzocht op blokkades en probleemzones en deze worden met zachte manuele technieken los en vrij gemaakt. De handelingen zijn mogelijk op het eerste gezicht weinig spectaculair. Indien nodig en van toegevoegde waarde, kan dry needling toegepast worden. Ik maak geen gebruik van hamers of apparaten. En ik stel geen specifieke diagnoses.

De meeste paarden ervaren de toegepaste technieken als prettig en accepteren de behandeling. Maar soms (en zeker de eerste keer) kan een paard of pony onwennig reageren. Ik hoor ook graag van tevoren of uw paard of pony bepaalde aanrakingen of handelingen minder prettig vindt, ook voor ieders veiligheid.

Een consult duurt ongeveer 60 tot 90 minuten, afhankelijk van het verloop, de klachten en of het een eerste bezoek is of een herhaalafspraak. Als ik de eerste keer bij u langskom duurt het langer ivm het vraaggesprek over de historie van uw paard en de reden van de afspraak.

Na het consult heeft het paard rust nodig omdat het lichaam weer op zoek gaat naar een nieuwe balans. Bij sommige paarden is meteen verschil merkbaar, bij anderen kan het tot 6 weken duren. 

Vrije beweging in een paddock of weide na de behandeling is ideaal. In overleg met de osteopaat kan er na 3 tot 7 dagen na het consult weer opgebouwd worden met rijden. zie ook: Krijg ik een trainingsschema of advies over oefeningen?

 

Hoe vaak zou ik mijn paard door een osteopaat kunnen laten behandelen?

Het resultaat van het consult hangt af van de aard en de duur van de klacht, de leeftijd van het dier, de sportdiscipline, de voorgeschiedenis, en nog vele andere factoren. Aan de hand van wat er gevonden is tijdens de behandeling, kan aangegeven worden binnen hoeveel tijd een herhaling aan te raden is. Vaak zijn 1 à 2 keer consulten voldoende om voor verbetering te zorgen. 

Het is aan te raden om na 6 weken contact op te nemen om het herstel van het paard te evalueren en samen af te spreken wat er verder nog moet gebeuren. Eventueel wordt dan een vervolgafspraak ingepland. Meestal is 1-4x per jaar het advies als onderhoud en om preventief te behandelen.

Kunnen klachten verergeren door een osteopathische behandeling?

De technieken die gebruikt worden zijn zacht, dus de klachten kunnen in principe niet verergeren als direct gevolg van de behandeling. Wel kan het merkbaar zijn, vaak in de eerste 2 weken, dat het paard een nieuw evenwicht moet vinden en moet wennen aan een nieuw "normaal". Er worden systemen geactiveerd die beperkt waren. Of dat wat het paard mogelijk heeft kunnen verbloemen door te compenseren komt nu duidelijker aan het licht. 

Als er twijfel is over de juiste behandelmethode, of als er meer informatie nodig is, zal ik altijd het advies geven om voor aanvullend onderzoek contact op te nemen met de dierenarts. Dat geldt ook voor acute/ernstige klachten, zoals acute kreupelheid of koliek.

Krijg ik een trainingsschema of advies over oefeningen?

Tijdens een consult krijgt u algemene adviezen over de te volgen opbouw in belasting. Ook kan ik een aantal specifieke tips geven die van toepassing zijn op uw dier. Na de eerste 3-7 dagen relatieve rust kunt u weer beginnen onder het zadel.

In principe is de training zoals u elk paard zou trainen: met respect voor zijn/haar grenzen. Zolang u doet wat uw paard en uzelf leuk vinden en aankunnen en geen spanning oplevert. Dus begin met hetgene wat uw paard het makkelijkst vindt.

De meer specifieke trainingsadviezen laat ik graag over aan uw eigen gediplomeerde instructeur. Maar overleg wel dat uw paard de eerste 4 tot 6 weken rustiger aan moet doen om weer op te bouwen. Soms kan het ook aan te raden zijn om uw zadelpasser of hoefsmid te contacteren. 

Wat is "dry needling"?

Met dry needling worden spierverhardingen (zogenaamde "myofasciale triggerpoints" of "spierknopen") ontspannen via het gericht prikken met een dunne naald in de spier. Deze naald is niet hol en er kan dus niets door ingespoten of aangezogen worden, vandaar de term "dry"

Door met een lange, zeer dunne naald in de triggerpoint te prikken, ontstaat een reflex, een korte aanspanning, gevolgd door een directe en langdurige ontspanning van de spier. 

Deze techniek kan in overleg gebruikt worden als aanvulling op de osteopatische behandeling.